Martin Luther

U svojim srednjim četrdesetim godinama je patio od krvarećih hemoroida što je detaljno opisao u pismu prijatelju. Tada, kao i danas ljudi su bili skloni pročišćavanju organizma kao načinu liječenja. Kako je tada sva hrana bila organska i makrobiotička, moralo se nešto drugo koristiti za pročišćavanje. Koristilo se puštanje krvi što su radili doktori i skupo naplaćivali. Martin je krvario nakon svake stolice te je zahvaljivao bogu na tome što se pročišćava, a štedi novac.  Zato su hemoroide u to doba nazivali zlatne vene.

Franjo Josip

Kad  car Franjo Josip 1890 godine analne tegobe imaše, carskog liječnika i šefa tadašnje bečke kirurgije pozvaše njegovo visočanstvo Franju Josipa pregledati. U tmini carske spavaonice uz svjetlost svijeća šef kirurgije dijagnozu tumora debelog crijeva postaviše . Car se bijaše silno uplašio te odmah drugo mišljenje zatražio i mladog kirurga Julius von Hochenegga dovedoše. On trombozirane hemoroide dijagnosticiraše te car  još dugo godina poživiše. Kad je trebalo novog šefa kirurgije imenovati, od ponuđenih imena car ime Juliusa von Hochenegga zaokružiše. I tako hemoroidi odlučiše o mjestu prestojnika bečke kirurgije. Pouka ove priče je da ako želite napredovati trebate biti  blizu otvora vlasti.

Jimmy Carter

Američki predsjednik Jimmy Carter dobio je prvi napadaj hemoroidalnih tegoba kao podmornički časnik. Tijekom kasnijeg života tegobe su se ponavljale ali ih je upješno liječio konzervativnim metodama sve do kraja 1978. godine kad je morao na hitnu operaciju hemoroida. Državna administracija je naravno to pokušavala zatajiti od javnosti ali se sve ipak saznalo. Na samu Božićnu večer je egipatski predsjednik Anwar Sadat obavio da se njegov dobar prijatelj Jimmy Carter oporavlja od operacije hemoroida te pozvao Alaha da mu pomogne u njegovu brzu ozdravljenju.

Napoleon Bonaparte

Napolen Bonaparte je tijekom bitke kod Waterloo-a imao simptome akutno tromboziranih hemoroida praćene jakom boli. Većinu je vremena boravio u šatoru te nije mogao jahati na konju i obilaziti bojište kao što je  uobičajeno radio tijekom bitkaka. Kažu da je poraz obično posljedica puno sitnih grešaka u nizu. Pretpostavljamo da su hemoroidi bili jedna od sitnih grešaka koje su dovele do poraza Napoleona u toj bitci.

George Brett

Igrač bejzbola je tijekom 1980 propustio nekoliko važnih utakmica radi operacije hemoroida. Nakon izlaska iz bolnice upitan kako se osjeća rekao je : moji su problemi sad iza mene.

Sv. Fiacre; zaštitnik bolesnika s hemoroidima

Sveti Fiacre je zaštitnik vrtlara i bolesnika koji boluju od hemoroida.  Bio irski monah koji je živio u 7 stoljeću. Legenda kaže da se preselio u Francusku blizu grada Meaux-a u pokrajini Brie. Tamošnji biskup obećao mu je da će dobiti toliko zemlje koliko može okopati u jednom danu. On je samo prošao lopatom preko zemlje i grmlje se iskorijenilo, zemlja okopala. No postoji i druga legenda koja kaže da je u želji da okopa što više zemlje dobio hemoroide od naporna rada. Nakon što je sjeo na hladan kamen tegobe su smirile, a na kamenu su ostali male udubine od nabreklih hemoroida. Navodno sjedenje na takvom  kamenu s udubinama ublažava tegobe s hemoroidima.

Sv. Fiacre je duhovno pomagao ljudima molitvom, a tjelesne bolesti poglavito fistule i venerične bolesti je liječio biljem koje je uzgajao u svom vrtu. Zato je poznatiji kao zaštitnik vrtlara.

Snaga njegova iscjeljivanja je ostala i nakon njegove smrti te su organizirana brojna hodočašća u njegov samostan u nadi ozdravljenja. Hotel koji je iznajmljivao kočije zvao se Hotel Sv. Fiacrea pa su po njemu zapravo fijakeri dobili ime.

Neki ga slave 30 kolovoza, a neki 1 rujna. Nećemo vas odvraćati od molitve Sv Fiacreu za pomoć kod tegoba s hemoroidima, samo bi preporučili pregled da se isključe drugi uzroci vaših tegoba.