Opstipacija je stanje tijekom kojeg nuždu obavljate rjeđe od tri puta tjedno, a popraćeno je tegobama kao što su tvrda stolica, napinjanje, potreba za dugim sjedenjem na zahodu i osjećaj nepotpunog pražnjenja, kao da je nešto ostalo u crijevu nakon stolice.

 

Cijeli “posao” na zahodu – uključujući i administrativni (papirnati) dio

– gotov je za nekoliko minuta ako probava radi dobro.

Morate li na zahodu provesti 20 minuta, vjerojatno ste opstipirani.

 

Liječnici gastroenterolozi (specijalisti za bolesti probavnog sustava) definiraju opstipaciju malo složenije, koristeći kriterije. Prema III rimskim kriterijima opstipacija se definira kao stanje u kojem osoba koja ne uzima laksative navodi barem dva od sljedećih simptoma u bilo kojem 12-tjednom razdoblju tijekom posljednjih 12 mjeseci:

 1. Manje od 3 stolice tjedno
 2. Napinjanje kod svake 4. defekacije (pražnjenja crijeva)
 3. Tvrda ili grudasta stolica kod svake 4. defekacije
 4. Osjećaj nepotpunog pražnjenja kod svake 4. defekacije
 5. Osjećaj zatvorenosti izlaza debelog crijeva kod svake 4. defekacije
 6. Potreba za vađenjem fecesa rukom kod svake 4. defekacije
 7. Redovita stolica je prisutna samo uz laksative
 8. Nedovoljno kriterija za sindrom iritabilnog kolona

Je li opstipacija rijetka pojava?

Nažalost, ne.

Opstipacija je jedan od najčešćih poremećaja probave, od kojeg pati 16% žena i 12% muškaraca (žene općenito imaju sporiju probavu). Kako starimo probava se usporava i u jednih i u drugih pa je svaki treći čovjek stariji od 65 godina opstipiran.

Kako je ljudima često neugodno – čak i s liječnikom – pričati o problemima sa stolicom, teško je utvrditi kakvog je ona oblika i koliko je tvrda. Da bi olakšao komunikaciju, liječnik Ken Heaton s bristolskog sveučilišta napravio je ljestvicu stolica nazvanu Bristolska karta stolice.

TIP 1

Odvojene tvrde kvržice, poput oraha (teško prolazne).

TIP 2

U obliku kobasice ali grudaste.

TIP 3

Poput kobasice, ali s pukotinama na površini.

TIP 4

Poput kobasice ili zmije, glatka i mekana.

TIP 5

Mekani komadići jasnih rubova.

TIP 6

Poperjasti komadići čupavih rubova, kašasta stolica.

TIP 7

Vodenasta bez čvrstih dijelova u potpunosti tekuća.

Stolica tipa 1 ili 2 upućuje na opstipaciju, tip 3 i 4 su izgledi normalne stolice, a tipovi 5 – 7 su proljevaste stolice.

 

Masa stolice

Prema istraživanju u Velikoj Britaniji prosječna masa stolice je 106 grama. U Merckovom priručniku navode prosječnu težinu stolice od 100 do 300 grama.

 

Sastav stolice

75% voda

1/3 neprobavljiva vlakna

1/3 mrtve bakterije

1/3 masti, soli, sluz, žive bakterije

Ukoliko se smanji količina vode ili vlakana u stolici ona postaje manja i tvrđa.

Boje stolice

Smeđa

Normalna boja stolice je svijetlo do tamno smeđa. Boju joj daje bilirubin iz žuči.

Žuta

Žućkasta, masna i smrdljiva stolica posljedica je neprobavljanja masti. (celijakija i bolesti gušterače)

Crna

Crna stolica poput katrana znak je krvarenja u probavnom sustavu (čir na želucu, tumor). Preparati željeza također boje stolicu crno.

Bijelo siva

Bijelo siva stolica nastaje kad nema žuči u stolici. (kamenci ili tumor u žučnim putovima)

Smeđa s tragovima krvi

Tragovi krvi na stolici mogu biti posljedica hemoroida, fisure anusa ili tumora debelog crijeva.

Što rade crijeva?

Sve što pojedete i popijete, kao na pokretnoj traci, prolazi kroz crijeva. Vrijeme da hrana prođe tom pokretnom trakom i izađe van kao stolica zove se tranzitno vrijeme.

U tankom crijevu hrana se razrjeđuje s nekoliko litara vode te se dodaju enzimi za razgradnju hrane na hranjive sastojke (bjelančevine, masti i ugljikohidrate). Tanko crijevo upija te hranjive sastojke u krv.

Nakon što se probavi u tankom crijevu, u debelo crijevo svaki dan dolazi nekoliko litara rijetkog sadržaja koji se sastoji od vode i neprobavljenih tvari. Neprobavljene tvari uglavnom su vlakna. Glavna zadaća debelog crijeva je vratiti svu vodu natrag u organizam. U jednom danu debelo crijevo može upiti pet litara vode. Što je sadržaj dulje u debelom crijevu, to se više vode resorbira. Što se više vode resorbira, stolica postaje manja i tvrđa.

Kako radi tanko crijevo?

Brzi dio probave. Hrana se u želucu miješa nekoliko sati. Kroz tanko crijevo hrana prođe od 2 – 5 sati.

 • radi svaki dan
 • obavi 90% probave hrane
 • upija sve hranjive sastojke
 • predaje nesebično te sastojke našem tijelu
 • ne traži naknadu za svoj posao
 • nije član sindikata
 • ne koristi vikende niti godišnji odmor
 • ne ide u mirovinu

Kako se pokreće sadržaj kroz crijeva?

U stijenci crijeva postoje glatki mišići. Ti mišići se koordinirano stišću i opuštaju. Nastaju valoviti pokreti koje zovemo peristaltika. Peristaltika pomiče sadržaj kroz crijeva.

Tanko crijevo je marljiv organ. Stalno se valovito kreće i upija hranjive sastojke. Tanko crijevo ima peristaltiku i kad je prazno – tada čujete kako vam “kruli” u trbuhu.

Spori dio probave. Sadržaj kroz debelo crijevo prolazi za 24 – 70 sati.

Debelo crijevo je miran i pomalo lijen organ. Ono sporo pomiče sadržaj da stigne upiti svu vodu. Kad sadržaj prebrzo prođe kroz debelo crijevo, ono ne stigne upiti svu vodu, što rezultira proljevom.

Postoje tri vrste valovitih kretnji u debelom crijevu. Valovi male jačine koji miješaju sadržaj u crijevu, ali ga ne mogu potisnuti dalje. Valovi srednje jačine potiskuju plinove i tekućinu, a ima ih oko 100 na dan. Valova velike jačine ima samo šest na dan. Oni potiskuju sadržaj kroz dugački segment debelog crijeva. Debelo crijevo radi tiho i uglavnom nečujno, no ponekad se rezultati njegova rada mogu i čuti i namirisati (Zvonimir i Tihomir). Između 22 sata uvečer i 6 sati ujutro valovitih kretnji uglavnom nema. Debelo crijevo spava i odmara, a ujutro se budi i tada su valovite kretnje najjače.

Nakon jela rastegnuti želudac signalizira debelom crijevu da se pripremi za dolazak hrane. To je gastrokolični refleks i on pojačava sve tri vrste valova, a traje sat vremena nakon jela.

Glavni podražaj za rad debelog crijeva je rastezanje stijenke kad se nakupi sadržaj, što potiče valove srednje jačine.

Peristaltika su valovite kretnje kojima se sadžaj pomiče kroz crijeva.

Što potiče debelo crijevo na rad?

 • Rastezanje njegove stijenke
 • Ustajanje ujutro
 • Unos hrane

Koliko je puta normalno imati stolicu?

To znatno varira od osobe do osobe. Probava ne funkcionira u svih jednako brzo. Vrijeme potrebno da hrana prođe kroz probavni trakt naziva se tranzitno vrijeme i traje od nekoliko sati do nekoliko dana. Prolaz kroz tanko crijevo traje nekoliko sati. Prolaz kroz debelo crijevo je spor i traje 16 do 48 sati.     Jednostavno, probava nekima radi brže, a nekima sporije.

Zato je normalno ako netko ima tri stolice dnevno, ali i ako ima tri stolice tjedno.

Pražnjenje stolice manje od tri puta tjedno smatra se opstipacijom.

3 puta dnevno

3 puta tjedno

Čuva li nas ili truje debelo crijevo?

Većina ljudi predočava si debelo crijevo kao neki oblik kanalizacije pune otpadnih voda iz koje se resorbiraju toksini koji truju organizam.

Vjerojatno zbog toga i postoje tolike metode čišćenja debelog crijeva, kojima je cilj poboljšanje zdravlja. No rezultat im je – pogoršanje zdravlja.

U debelom crijevu živi 400 vrsta bakterija.

U debelom crijevu zaista se nalazi naš otpad. Priroda nam je poklonila najbolji sustav gospodarenja otpadom. U našem debelom cijevu ima više od 400 vrsta dobrih bakterija s kojima smo u suživotu tisućama godina. Prije smo ih zvali crijevna flora, a danas je popularan naziv mikrobiota. One su toliko važne da poremećaj njihova stanja ima pogubne učinke na naše zdravlje. Te dobre bakterije stvaraju kratkolančane masne kiseline, a ne otrove. Kratkolančane masne kiseline hrana su za sluznicu debelog crijeva. Naime, sluznica debelog crijeva ne može dobiti hranu putem krvi. Osim toga, dobre bakterije sprečavaju rast loših bakterija. Slično kao što na njegovanom travnjaku raste samo trava. Nema korova. Korovo raste kad se trava ne održava.

Primjer jedne loše bakterije je Clostridium difficile. Ona ne napada opstipirane već one koji su uzimali antibiotike i uništili svoje dobre bakterije. Ponekad je ta loša bakterija otporna na svu terapiju. Tada pomaže jedino unos fecesa zdravih osoba. Da, točno ste pročitali. Kroz sondu se daje tuđi feces direktno u crijevo bolesnika. Tako se prenose dobre bakterije koje zaustavljaju rast onih loših. Bolest se zove pseudomembranozni kolitis, jedna vrsta upale debelog crijeva s čestim i jakim proljevima.

Debelo crijevo i dobre bakterije znaju gospodariti našim otpadom. Dopustimo im da to nesmetano rade. Zauzvrat traže vrlo malo – naš otpad i toplinu našeg tijela.

Zadaće crijevnih bakterija:

 • Imunost
 • Crijevna flora je fizička barijera razvoju opasnih bakterija.
 • Prehrana
 • Crijevna flora stvara kratkolančane masne kiseline za prehranu sluznice debelog crijeva. Sudjeluje u sintezi vitamina B i K te pomaže resorpciji kalcija i željeza.
 • Debljina

Nova istraživanja pokazuju da crijevna flora ima ulogu u regulaciji tjelesne mase. Ista hrana nekima daje više energije. Uzrok su crijevne bakterije koje se razlikuju u debelih i mršavih.

Upala

Istraživanja pokazuju da crijevne bakterije imaju ulogu u nastanku upalnih bolesti debelog crijeva (Crohnova bolest i ulcerozni kolitis).

Može li opstipacija biti opasna?

U većini slučajeva opstipacija nije opasna. Ako tvrda stolica i napinjanje pri nuždi traju dulje, nastat će hemoroidi, analna fisura ili ispadanje sluznice debelog crijeva.

Opstipacija je opasna samo ako imate neki od alarmantnih znakova. Ti znaci upućuju na postojanje tumora ili upalne bolesti debelog crijeva. Kad se pojave, treba otići gastroenterologu radi daljnje obrade. Daljnja obrada obično podrazumijeva kolonoskopiju.

 

Tablica 1. Alarmantni znaci kod opstipacije

 1. Anemija (slabokrvnost).
 2. Krv u stolici.
 3. Tumori ili upalne bolesti debelog crijeva u obitelji. Ako imate rođaka s tumorom debelog crijeva, vaš je rizik za razvoj tumora debelog crijeva 2 do 3 puta veći. Ako je rođak dobio tumor prije 40. godine, vaš rizik je 7-8 puta veći.
 4. Gubitak na tjelesnoj masi.
 5. Opstipacija koja ne reagira na liječenje.
 6. Novonastala opstipacija u starijih osoba.
Više o opstipaciji
Našli ste korisne informacije na ovoj stranici?
Podijelite informacije! Ljudi se srame pitati ali se ne srame čitati.