Podaci pokazuju da od opstipacije pati 11-38% trudnica. Uzroci opstipacije u trudnoći su brojni. Povišena razina estrogena i progesterona usporava crijeva pa se debelo crijevo još više ulijeni.Trudnice se manje kreću i uzimaju preparate željeza i kalcija što također uzrokuje opstipaciju.

Glavni problem liječenja opstipacije u trudnoći je to što treba liječiti majku, ali ujedno zaštititi plod. Dosad smo naučili što sve liječi opstipaciju. Sada samo treba vidjeti koji su od tih načina liječenja sigurni za bebu. Regulatorno tijelo u SAD-u (Food and Drug Administration; FDA) klasificiralo je lijekove u pet grupa.

  • Na temelju istraživanja na trudnicama pokazalo se da lijek neuzrokuje oštećenje ploda

  • Na temelju istraživanja na životinjama pokazalo se da lijek ne uzrokuje oštećenje ploda

  • Ispitivanja na životinjama pokazala su štetan učinak na plod, nema studija na trudnicama, potencijalni benefiti lijeka za majku su veći od mogućih štetnih učinaka

  • Ispitivanja na trudnicama pokazala su štetan učinak na plod, potencijalni benefiti lijeka za majku su veći od mogućih štetnih učinaka na plod

  • Ispitivanja na životinjama ili trudnicama su pokazala štetan učinak na plod, štetni učinci na plod su veći od benefita lijeka za majku

Dva problema ostaju nerazriješena.

Naime, istraživanja lijekova vrlo se rijetko provode na trudnicama, zbog čega ne postoje podaci na temelju kojih bi se donijela odluka o sigurnosti za plod. Regulatorna tijela stoga tu odluku prebacuju na liječnike. Prije negoli uzmete lijek u trudnoći upitajte svog liječnika. Ako regulatorna tijela ne mogu reći što je sigurno, kako da to kažu liječnici?

Zbog nedostatka dokaza o sigurnosti lijekova u trudnoći regulatorna tijela u SAD-u (FDA) i Europi (European Medicines Agency; EMA) osnovala su registar gdje se prati što se zbiva s trudnicama koje dobivaju lijekove. Tako ćemo ipak neke podatke imati. Regulatorna su tijela osnovala registar uz napomenu da ih plaćaju farmaceutske tvrtke. Problem s opstipacijom je što nema nijednog registra o lijekovima protiv opstipacije u trudnoći.

Drugi je problem što je opasnost oštećenja ploda jednaka u kategoriji C, D i X, samo su benefiti za majku drugačiji. Tako lijek u kategoriji C nije sigurniji za plod od lijeka u kategoriji D. Međutim lijek u kategoriji C ima veće benefite za majku.

Pogledajmo što se ipak zna o sigurnosti liječenja opstipacije u trudnoći.

Uzroci opstipacije u trudnoći

  • sporiji rad debelog crijeva
  • estrogen i progesteron
  • preparati sa željezom i kalcijem
  • manjak aktivnosti
  • bolja apsorpcija vode u debelom crijevu

Što je sigurno u trudnoći?

Voda, vježbanje i vlakna u prehrani smatraju se sigurnima u trudnoći. Nisu ispitivani na životinjama niti na trudnicama, ali znamo da su sigurni na temelju dugotrajne primjene. Slično je i s kruhom: jedete ga u trudnoći iako nije ispitan njegov učinak na životinjama i ljudima. Zato je prvi korak u liječenju opstipacije tijekom trudnoće redovito vježbanje i dovoljan unos vode i vlakana.

Kod trudnica, prva linija liječenja opstipacije je povećanje unosa vode i vlakana te fizička aktivnost (osim ako nije preporučeno mirovanje).

Psilijum  ne  uzrokuje  oštećenje ploda što je utvrđeno  na temelju istraživanja na trudnicama. Psilijum se ne resorbira u krv te se može uzimati i tijekom dojenja.

Laktuloza je ispitivana na životinjama i ne uzrokuje oštećenje ploda. Nema istraživanja na trudnicama. Iz probave se u krv resorbira samo 3% laktuloze tako da minimalne količine prolaze u mlijeko pa se može uzimati tijekom dojenja. Istraživanja pokazuju da je laktuloza sigurna za djecu od prvog dana života. Ubraja se u kategoriju B prema klasifikaciji FDA.

Sena ne uzrokuje oštećenje ploda što je utvrđeno na temelju istraživanja na trudnicama, no može uzrokovati kontrakcije (grčeve) maternice i prerani porođaj te je prema FDA svrstana u kategoriju C. Samo se 5% glikozida sene resorbira u krv.

Za bisakodil nema ispitivanja na životinjama niti na trudnicama. Provedeno je ispitivanje na 16 babinjača koje su imale mlijeko, ali nisu dojile. Njima je davan bisakodil, koji se nije pojavio u mlijeku, na temelju čega je zaključeno da se smije davati tijekom dojenja.

Prirodna vlakna u prehrani i dodaci prehrani s vlaknima mogu se koristiti u trudnoći i tijekom dojenja.

Ako to ne pomogne, smiju se koristiti osmotski laksativi u trudnoći, no treba paziti da ne dovedu do dehidracije i poremećaja elektrolita.

Stimulativne laksative bolje je izbjegavati zbog toga što mogu uzrokovati kontrakcije maternice.