Prekomjerna tjelesna masa posljedica je neuravnotežene prehrane

Prevalencija* prekomjerne tjelesne mase i pretilosti posljednjih desetljeća  rezultat je neuravnotežene prehrane što podrazumijeva konzumaciju kalorijski vrlo bogatih, ali nutritivno siromašnih obroka što za posljedicu ima mnoge kronične bolesti, (povišen krvni tlak, dijabetes tip 2, srčanožilne bolesti, ali i podložnost infekcijama).

Studije ukazuju da prekomjerna tjelesna masa u dobi od 18 godina, pridonosi riziku od razvoja dijabetesa u razdoblju od 30 do 50 godina 2-3 puta, uspoređeno s osobama stabilne tjelesne mase, a na svakih 5 kg porasta tjelesne mase sistolički  tlak se u prosjeku povisi  za 4,5 mmHg.

Redukcija tjelesne mase kod pretilih osoba za 5 % značajno smanjuje čimbenike rizika za mnoge kronične bolesti.

Svaka dijeta s ograničenim unosom energije rezultirati će gubitkom tjelesne mase, ali ključno je pitanje kako dugoročno održavati takvo stanje. Prosječno 20 % osoba s prekomjernom tjelesnom masom uspješno postiže dugoročni gubitak kilograma (najmanje godinu dana) ako se redukcija definira kao gubitak od najmanje 10 % od početne tjelesne mase. Povratak na početnu tjelesnu masu tijekom jedne godine povezan je s nepravilnom odnosno neuravnoteženom prehranom, povećanim energetskim unosom, prekomjernom konzumacijom energijom bogatih namirnica i smanjenom tjelesnom aktivnosti.

Dobrobit vlakana na zdravlje

Uz globalno povećanje prevalencije pretilosti, u fokusu je istraživanja pronalazak rješenja odnosno razvoj proizvoda sa smanjenom kalorijskom i povećanom nutritivnom vrijednošću kao pomoć  u prevenciji i liječenju metaboličkog sindroma** gdje se svrstava i prekomjerna tjelesna masa.

Promoviranje modifikacije  prehrambenih navika smatra se logičnom i praktičnom početnom metodom u kontroli energetskog unosa i tjelesne mase.

Epidemiološke studije su pokazale da veći unos vlakana korelira s nižom tjelesnom masom, indeksom tjelesne mase (BMI), opsegom struka, te poboljšanim profilima lipida.

Iako je dobrobit vlakana na zdravlje dobro poznata, ljudi općenito ne unose potrebne količine u svakodnevnoj prehrani.

Prehrambena vlakna su dijelovi biljaka koji joj daju oblik i strukturu i to je njihova najednostavnija definicija. Kroz probavni sustav prolaze netaknuta jer ih naš organizam ne može probaviti niti apsorbirati. Prehranom bogatom biljnim namirnicama mogu se osigurati preporučene dnevne potrebe vlakana (25 g za žene i 30 g za muškarce), no današnji tempo života  i prehrana bogata mesom, mliječnim proizvodima i rafiniranim ugljikohidratima  odnosno siromašna prehrambenim vlaknima osigurava tek do 15 g vlakana na dan. Prehrambena vlakna dijele se na na topljiva i u vodi netopljiva vlakna.

Psilijum vlakna

Prozirne ljuskice sjemenke biljke Indijski trputac (  Plantago Ovata) zovu se psilijum. Mješavina je polisaharida koji sadrže galakturonsku kiselinu s omjerom topljivih i netopljivih vlakana 70:30.

Mljevenjem i prosijavanjem, ljuskice se pretvaraju u prah kojim se mogu obogatiti namirnice (kruh, žitarice za doručak, tjestenine), a popularan je i kao dodatak prehrani zbog široke lepeze potvrđenih zdravstvenih prednosti.

Psilijum je u usporedbi s drugim vrstama topljivih vlakana pokazao manju fermentabilnost što je povezano s manjim osjećajem nadutosti u usporedbi s tradicionalnim vlakanima zastupljenih u prehrani.

Psilijum ljuskice u kontaktu s vodom bubre i stvaraju formu gela, a stimuliranjem mišićne kontrakcije koje omogućuju lagano kretanje hrane kroz probavni trakt (peristaltike) te povećavajući  volumen stolice,  pospješuju pražnjenje crijeva. Ujedno ova vlakna apsorbiraju toksine i patogene crijevne bakterije te kontroliraju apsorpciju glukoze u krvotok, pa posljedično i akumulaciju masti.

Podaci iz dostupnih preglednih članaka, kao i čitav niz pojedinačnih studija bilježe blagotvorne učinke psilijuma na homeostazu glukoze i inzulina, lipida, zatim tjelesnu masu, sastav tijela i apetit, a gastrointestinalni  trak igra ulogu kroz modulaciju pokretljivosti  crijeva, apsorpciju, crijevnu mikrofloru i fermentaciju.

Psilijum ima malu kalorijsku vrijednost, 100 g proizvoda ima 187 kcal, a dnevnom preporučenom  količinom psilijuma osigurava se tek  oko 30 kcal.

Psilijum vlakna pokazala su se učinkovitim kod osoba koje provode redukcijske dijete s ciljem regulacije tjelesne mase

Veliki broj istraživanja do danas pokazala je da konzumacija psilijuma, nefermentabilnog viskoznog topljivog vlakna koje formira gel, u količinama od 6-15 g dnevno može smanjiti rizik od metaboličkih stanja poboljšavanjem razine glukoze i odgovora na inzulin, kao i profila lipida te tjelesne mase.

Rezultati jedne studije govore da unos dodatnih 14 g / dnevno dijetalnih vlakana duže od 2 dana može dovesti do smanjenja dnevnog unosa energije od 10%. Zasebno istraživanje pokazalo je manji ukupni dnevni unos masti kod osoba koje su tri sata prije obroka konzumirale psilijum s vodom, a ispitanici su  osjećali veću sitost jedan sat nakon obroka u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Pozitivan učinak psylliuma rezultirao je i kod pretilih osoba koji su uzimali 3 g psilijuma tri puta dnevno uz redukciju energetskog unosa. U periodu od 16 tjedana zabilježen je prosječni gubitak tjelesne mase od 4.5 kg, a došlo je i do pada koncentracije LDL kolesterola.

Abdominalna pretilost odnosno povećan opseg struka povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Značajan gubitak tjelesne mase te smanjenja opsega struka kao i i poboljšanje sastava tijela (smanjen postotak masti) dogodio se nakon što su osobe tijekom jedne godine svakodnevno uz uobičajenu prehranu unosili 15 g psilijuma (podijeljeno kroz tri obroka). Već nakon tri mjeseca studije zabilježen je smanjen udio masti u ukupnom dnevnom energetskom unosu kod osoba koje su konzumirale psilijum za razliku od placeba (5g/dan rižinog brašna) gdje je udio masti u dnevnoj prehrani i dalje bio previsok. Konzumacija vlakna psilijuma rezultirala je pozitivnim promjenama  prehrambenih navika kao i održavanju tih promjena. Prema zaključku autora, takav rezultat posljedica je produljenog osjećaja sitosti u fazi nakon obroka te posljedično smanjenog unosa hrane tijekom dana. Ono što je najvažnije, osobe su dugoročno održale  postignutu optimalnu tjelesnu masu uz preporučene prehrambene navike.

Logičan zaključak svega prikazanog jest da konzumacija topljivog viskoznog vlakna psilijuma može biti koristan alat za redukciju i dugotrajno održavanje idealne tjelesne mase.

Psilijum vlakna reguliraju apetit

Utjecaj psilijuma na  tjelesnu masu vjerojatno je posljedica njegovog djelovanja na regulaciju apetita što su potvrdile brojne studije. Osjećaj gladi, odnosno apetit potiče nas da jedemo kada smo gladni čime organizam opskrbljujemo vitalnim hranjivim tvarima. Regulacija gladi i sitosti kompleksan je proces, a određeni hormoni (inzulin, gastrin, leptin, grelin, PYY i kolecistokinin) imaju značajnu ulogu u tom procesu. Količina, ali i sastav hrane djeluje na sintezu i lučenje probavnih hormona.

Kontrola osjećaja gladi između obroka izazov je za mnoge pojedince jer na apetit utječe mnoštvo bioloških, bihevioralnih i ekoloških podražaja,  a popularne redukcijske dijete i strogi te složeni prehrambeni režimi,  koji se često provode bez nadzora stručne osobe, često mogu narušiti  zdravstveno stanje.

Saznanja idu u prilog  namirnicama bogatim vlaknima koje imaju pozitivan učinak na sitosti i odgađanje želje i potrebe za unosom hrane.

Učinak psilijuma na osjećaj sitosti istražen je kliničkim ispitivanjem u kojem su ispitanici  prije doručka i ručka konzumirali količine od 3.4 g, 6.8 g i 10.2 g psilijuma. Rezultati su pokazali utjecaj psilijuma na smanjenje osjećaja gladi i želje za uzimanjem hrane između obroka te povećan osjećaj punoće želuca u usporedbi s osobama koje nisu uzimale psilijum. Količina od 10.2 g psilijuma uz standardni obrok rezultirao je osjećaju punoće i sitosti šest sati nakon obroka u usporedbi s placebom. Isti rezultat proizašao je konzumacijom 7.4 g vlakna psilijuma tijekom dana.

Prema dosadašnjim saznanjima preporučuje se uzeti psilijum vlakno barem dvadeset  minuta prije obroka kako bi se razvio osjećaj punog želuca i smanjio ukupni unos hrane.

Svojstva topljivih prehrambenih vlakana na osjećaj sitosti objašnjena su različitim mehanizmima, a odnose se na nekoliko faza u procesu regulacije apetita, kao što su okus, pražnjenje želuca, apsorpcija i fermentacija.

Hidrofilna svojstva psilijuma (svaki gram psilijuma zadržava oko 10 g vode) dovodi do stvaranja viskoznog gela. Povećana viskoznost obroka kao posljedica unosa topivih vlakana može imati nekoliko učinaka:  odgoditi želučano pražnjenje i usporiti crijevni tranzit hranjivih tvari, smanjiti interakciju između hranjivih tvari i probavnih enzima, odgoditi apsorpciju hranjivih tvari te posljedično produljiti osjećaj sitosti. Utjecaj na osjećaj sitosti rezultat je nekoliko čimbenika, fizikalnih svojstva vlakana (formiranje gela i promjena viskoziteta želučanog sadržaja), modulacija želučane motoričke funkcije i postprandijalnog otpuštanja glukoze i  inzulina.

Vlakna također mogu utjecati na okus hrane te eventualno smanjiti količinu uzetog obroka. Topljivo vlakno psyllijuma potiče rast korisnih bakterija koje doprinose razvoju crijevne mikroflore što, također prema istraživanjima, utječe na regulaciju tjelesne mase.

Može se zaključiti da dodatak psilijuma prehrani u prihvatljivim i dobro podnošljivim dozama može značajno utjecati na osjećaj sitosti između obroka i regulaciju apetita, pa tako i kontrolu tjelesne mase.

Kako konzumirati psilijum vlakna?

Psilijum je potrebno uzimati zajedno s tekućinom, najbolje vodom, a može i voćnim te povrtnim sokovima, juhama, jogurtom ili mlijekom. Početkom uzimanja psilijuma zabilježena je u nekim slučajevima pojava blagih grčeva najčešće uzrokovanih upravo nedovoljnim unosom tekućine.

Zbog mehanizma djelovanja, uzimanje visokih doza (više od 30 grama dnevno) može poremetiti apsorpciju lijekova, smanjiti sposobnost probavljanja i apsorpcije hrane, mehanički oštetiti sluznicu crijeva itd. Previše vlakana u prehrani može djelomično blokirati aktivnost nekih probavnih enzima, pa je poremećena apsorpcija nutrijenata iz obroka što u konačnici može uzrokovati deficit osobito Fe, Zn i Ca, jer ih biljna vlakna vežu na sebe i iz organizma izlučuju fecesom. Iz tih razloga potrebno je uvijek posavjetovati se s liječnikom i nutricionistom. Alergijske reakcije na psilijum su izuzetno rijetke.

Zaključak

Dosadašnje eksperimentale i kliničke studije upućuju da  prehrambena vlakna uz uravnoteženu prehranu mogu doprinijeti postizanju i održavanju tjelesne mase te spriječiti metaboličke komplikacije kao posljedice pretilosti, a to je povećana razina lipida i glukoze u serumu, povišen krvni tlak (hipertenzija) uz prisutne pokazatelje upale. Topljiva vlakna u vodi, kao što je psilijum utječu na postprandijalnu (nakon obroka) koncentraciju glukoze i inzulina kod osoba s dijabetesom tip 2, pozitivno djeluju na redukciju tjelesne mase te povišen krvni tlak što sugerira na potencijalnu ulogu tih vlakana na sveukupno zdravlje.

Studije su pokazale da dodatak psilijuma prehrani pomaže u održavanju tjelesne mase, regulaciji šećera i kolesterola u krvi.

Konzumacija psilijuma prije obroka utječe na smanjenje osjećaja gladi i želje za uzimanjem hrane između obroka te povećanje osjećaja punoće želuca odnosno sitosti.

Psilijum je potrebno uzimati s tekućinom.

*Prevalencija je broj svih slučajeva pojedinih bolesti kod određenog stanovništva u određenom periodu. Najčešće se izražava postotkom ili stopom.

**Metabolički sindrom podrazumijeva skup metaboličkih poremećaja koji  povećavaju rizik od šećerne bolesti tipa 2, srčanožilnih bolesti, moždanog udara, pretilosti, a očituju se povećanjem razine kolesterola i šećera i krvi, nakupljanjem masnog tkiva u području trbuha (abdominalna ili centralna pretilost) te povišen krvni tlak.

 

LITERATURA

Peter M Clifton. Dietary Treatment for Obesity. Nat Clin Pract Gastroenterol Hepatol. 2008;5(12):672-681.

Moreno LA, Tresaco B, Bueno G, Fleta J, Rodríguez G, Garagorri JM, Bueno M. Psyllium fibre and the metabolic control of obese children and adolescents. J Physiol Biochem. 2003 Sep; 59(3):235-242.

Sebely P, Suleen Ho, Roland J. Gahler, Simon Wood. Effect on body weight and composition in overweight/obese Australian adults over 12 months consumption of two different types of fibre supplementation in a randomized trial. Nutrition & Metabolism 2016 13:82.

Jose M.Brum, Roger D.Gibb, John C.Peters, Richard D.Mattes. Satiety effects of psyllium in healthy volunteers. Appetite Volume 105, 1 October 2016, Pages 27-36.

Rigaud D, Paycha F, Meulemans A,Merrouche M, Mignon M. Effect of psyllium on gastric emptying, hunger feeling and food intake in normal volunteers: a double blind study. European Journal of Clinical Nutrition (1998) 52, 239-245.

Bergmann JF, Chassany O, Petit A, Triki R, Caulin C, Segrestaa JM. Correlation between echographic gastric emptying and appetite: influence of psyllium. Gut. 1992 Aug;33(8):1042-1043.

Giacosa A, Rondanelli M. The Right Fiber for the Right Disease: An Update on the Psyllium Seed Husk and the Metabolic Syndrome. J Clin Gastroenterol. 2010 Sep;44 Suppl 1:S58-60

Salas-Salvadó J, Farrés X, Luque X, Narejos S, Borrell M, Basora J, Anguera A, Torres F, Bulló M, Balanza R. Effect of two doses of a mixture of soluble fibres on body weight and metabolic variables in overweight or obese patients: a randomised trial. Br J Nutr. 2008 Jun;99(6):1380-1387.

Pal S, Khossousi A, Binns C, Dhaliwal S, Ellis V. The effect of a fibre supplement compared to a healthy diet on body composition, lipids, glucose, insulin and other metabolic syndrome risk factors in overweight and obese individuals. Br J Nutr. 2011 Jan;105(1):90-100.

Gursevak S. Kasabia. Functional foods and nutraceuticals in the management of obesity. https://www.emeraldinsight.com/doi/full/10.1108/00346650510625557

Sandra Hrg, dipl.ing.,univ.mag.pharm.